8 Kasım 2013 Cuma

en doğal sabunu biz yaptık


 Merhaba arkadaşlar, çok uzun zamandır buralarda yokum. Bu fotoğrafları da ne zamandır yüklemek üzere bekletiyordum.Eşim çok uzun zamandır doğal ürünlerle ilgileniyor, en son hobisi de evde sabun yapımı..
Şimdi kullanılan malzemeleri sayıyorum. Uzun plastik malzemenin adı mezur, içindeki bomemetre, yanındaki  de ph metre,(ph kağıdı) .Öncelikle meşe odununun külünü saf suda uzuun bir süre 1-1,5 ay kadar bekletiyoruz, arada bir karıştırılması gerekiyor.Bu süre sonunda kül suyu elimizde kaygan bir hale geliyor.


Şimdi önce külsuyunun ph'ı 13-14 olması gerekiyor, sonra bu oluşmuş külsuyunun bomesini bu şekilde ölçüyoruz, 24-25 değerinde olması gerekiyor.

Sol taraftaki sızma zeytinyağı, sağdaki ise kül suyu.Bir miktar ısıtılıyor. Her ikisinin derecesi 80-90 c olması gerekiyor.
Sonra ısıtılan külsuyu zeytinyağının üzerine yavaş yavaş yediriliyor.
Kaynamakta olan zeytinyağı ve külsuyu karışımı ara ara karıştırılıyor.

Bu karışımın sertleşmesi için bir miktar tuz katılması gerektiğinide unutmayalım
Kek kalıpları bu işe yaradı
Bunlarda bi başka model
Tabii kullanmadan önce en az  bir ay kurumasını beklemek gerekiyor.

11 yorum:

tülin dedi ki...

Yoncacım bir şey unutmuşsun;
kül suyunun kaza ile de olsa dökülmemesi gerekiyor. Bu arada benim sabunlar nerede ya? Ben de istiyorummm.

Sabiha dedi ki...

Sorma arkadaşım,birsürü külsuyu ziyan oldu sayemde.Senin sabunlar olacak merak etme, şu anda değişik versiyonlar üzerinde çalışıyor,en güzel hangisi olursa onu sana ayıracağım canım.Kuruma aşaması çok uzun bide, benim orada elimi yıkadığım sabun on günlük falandı,belli belirsiz köpürdü.

Recep Altun dedi ki...

Merhabalar.

Doğala dönmek adına yaptığınız bu güzel uğraş için önce sizi kutlarım, tebrik ederim. Kullandığımız, yediğimiz ve içtiğimiz her şeyin doğalına dönmemizin vakti geldi de geçiyor bile. İçimiz dışımız kimyasal oldu, sentetik oldu.

Bu konuda uzmanlaşmış ilim adamları televizyon proğramlarında kendilerini yırtıyorlar, kimyasal ürünlerden uzaklaşın diye. Bizlerde hiç gayret yok. Siz ve sizin gibi bu konuya duyarlı insanlar yaptıklarınızla bizlere örnek oluyorsunuz. Bu konudaki çalışmalarınız için başarılar dilerim. Allah kolaylıklar versin.

Selam ve dualarımla birlikte en Güzel'e emanet olun efendim, saygılarımla.

Sabiha dedi ki...

Çok Teşekkür ederim Recep Altun bey,sağolsun eşim çok duyarlı bu konuda. Mesela yıllardır biz rafine tuz kullanmıyoruz,kaya tuzunu alıp öğütüyor eşim, yemeklerde de zeytinyağı ve fındıkyağı kullanıyoruz,ekmeğin kepeklisini tercih ediyoruz. Bende sizlere selam ve saygılarımı iletiyorum.

Begonvilli Ev dedi ki...

Harikasınız! Öteden beri ev yapımı sabuna meraklıyım ancak yapmayı hiç denemedim. Bazı yerlerde satılıyor ve rastlarsam alıyorum. Acaba becerebilir miyim?

Sabiha dedi ki...

Teşekkür ederim sevgili Begonvilli Ev,aslında bu iltifat eşime ait ona ileteceğim.Bazı yerlerde satılan doğal sabunlarda ne yazıkki kostik kullanılıyor asıl zararlı olan da o,eşim bu konuda çok araştırma yaptı, çünkü çok çabuk kıvama getiriyor karışımı sabır ve emek işi ,tabiiki azmettikten sonra yapabilirsiniz, sevgiler.

Unknown dedi ki...

Türkiye'de ilk defa kül suyu satışlarımız başlamıştır.
www.kulsuyu.com

Adsız dedi ki...

Dogal sabunlar cok guzel olmus kopurmesi onemli degil ocok guzel temizler
-

dogal insan dedi ki...

İyi Günler, günlerdir kül suyu ile sabun yapımına merak sardım 3 denemem oldu ve başarısız oldum. Sabun bomesini aratırken sizin görselinizi gördüm tıkladım ve sevindim. Aşama aşama çok güzel anlatmışsınız tşk ederim.

Bir kaç sorum olacak eğer cevaplarsanız çok mutlu edersiniz beni:

1-Bir yada daha fazla ay bekletilecek külün ve suyun miktarı ne kadar olmalı?

2-Kül suyu ve yağın miktarı ne kadar olmalı?

3-Bome ve ph ölçümü kül suyu yağa katılmadan öncemi olmalı?

4-Külün Ph oranının 9-10 olması gerektiğine dair paylaşımlar okudum burada ise 13-14 diyor bunlara dikkat etmezsem başarısızlık olabilir mi ?

5-Kül ve suyunu uzun bir süre beklettikten sonra bomesi hala yeterli değilse kaynatma aşaması yaşadınız mı ?

6-Kaynatılacak kül sunun bomesi 23-24 olarak vermişsiniz 21 ve üzeri içinde sonuç olur mu ?

Tüm bu sorular için sizden merakla cevap bekleyeceğim.

Unknown dedi ki...

Merhaba Doğal insan, yorumunuzu çok geç gördüm kusura bakmayın, en kısa zamanda size bilgi vereceğim .Teşekkür ederim.

Meh88 dedi ki...

Tuz oranını da belirtirseniz güzelcolur. İyi günler.